Smalle banner

Praktisch advies Judith Kreijne

Judith Kreijne geeft praktisch advies tijdens thema-avond

Judith 2

We genieten nog na van weer een zeer geslaagde editie van onze thema-avond in Perron-3 in Rosmalen afgelopen dinsdag. Na toonaangevende gastsprekers als Martine Delfos en Geert Bettinger was nu Judith Kreijne, pedagoog-seksuoloog en eigenaresse van Edusex, te gast. Judith is expert op het gebied van seksuele ontwikkeling en voorlichting bij mensen met een beperking. Zij wist met humor, vele praktische adviezen en treffende anekdotes het lastige onderwerp toegankelijk te maken voor het zeer gevarieerde publiek dat naar Perron-3 was gekomen. Mooi om te zien dat begeleiders, leerkrachten, studenten én ouders bij elkaar kwamen en in gesprek gingen over seksualiteit en onze kwetsbare doelgroep. Precies waar Het Veilige Huis zich hard voor maakt.

We verzamelden een paar van de praktische adviezen:

1. Hoe concreter hoe beter. Ben duidelijk, zeg wat je bedoelt en gebruik geen dubbelzinnigheden. Uiteraard stem wat je vertelt zorgvuldig af op het niveau van de toehoorder.
2. Gebruik niet te veel woorden. Laat vooral zien wat je vertelt. Dan snappen ze pas echt waar je het over hebt.
3. Begin zo vroeg mogelijk met het leggen van de basis. Eenmaal aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren. Dat geldt ook voor gewenst gedrag.
4. Focus je niet alleen op de pas-op-kijk uit-seks. Heb het ook over de leuke kanten van seks en geef ze waar mogelijk ruimte om te experimenteren zoals elk ander kind.
5. Geef ze het juiste vocabulaire mee. Leer ze hun lichaamsdelen benoemen. Dit maakt het gemakkelijker om over seksualiteit te praten maar is ook belangrijk bij het aangeven van grenzen en het benoemen van grensoverschrijdend gedrag.
6. Wees belangstellend. Probeer te achterhalen wat ze al wel weten door het stellen van open vragen. Laat ze zelf vertellen en vraag desgewenst door met specifiekere vragen.
7. NIVEA – Niet Invullen Voor Een Ander. Probeer zelf zo min mogelijk richting te geven aan het gesprek door de vragen die je stelt. Vul niet in maar vraag door. Heb je wel eens porno gezien? Wat zag je dan?
8. Werk in de driehoek. Praten over seksualiteit werkt het best als gewerkt wordt in de zogenaamde driehoek. Dus cliënt, ouders en begeleiders. Stem af en werk samen (Lees ook het artikel met Chiel Egberts).

Judith 3

Handige websites

www.Lieflijfenleven.nl
www.teffie.nl (abddate)
www.meerdanliefde.nl


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top