Smalle banner

Hoe werkt Weerbaarheidsprogramma WIsH?

Miranda

‘Ik zorg goed voor mijzelf en ik zorg goed voor een ander’

Sinds 2014 biedt de Herman Broerenschool het weerbaarheidsprogramma WIsH op school aan. Dit wordt gegeven door WIsH-leerkrachten van de school zelf samen met een externe professional. In dit geval een medewerker van Mee of een medewerker van Hub Noord-Brabant. In schooljaar 2015 / 2016 is het programma gegeven in alle leerklassen van groep 7/8. Er is gekozen voor de combinatie 7/8 zodat kinderen die nu in groep 7 zitten, in groep 8 een herhaling krijgen. We vroegen Miranda Goossens (consulent bij MEE en externe trainer) en Mariska Brian, moeder van Bram, die WIsH gevolgd heeft naar hun ervaringen.

Waar bestaat het programma uit?
“Het programma bestaat uit 8 klassikale introductielessen gegeven door de groepsleerkracht en 8 praktijklessen voor de jongens en 8 praktijklessen voor de meisjes van de klas gegeven door de WIsH-leerkracht van de school en de externe professional. De thema’s Goed omgaan met jezelf, goed omgaan met de ander’ en ‘bewustwording van het gevoel’ - vind ik dit fijn (ja-gevoel), vind ik dit niet fijn (nee-gevoel) - zitten als een rode draad door het programma verweven.”

Wat leert het programma?
“Kinderen leren met name bij zichzelf nagaan of ze iets prettig vinden of juist niet; ‘wat voel ik hierbij’ en hier op een juiste manier op te reageren. Tijdens de lessen oefent de groep ook in fysieke weerbaarheid. Kinderen leren technieken om los te komen, af te weren en te ontwijken. Zo worden ze ook lichamelijk weerbaar. Met de wetenschap dat ze wat kunnen doen, worden kinderen sterker, zelfverzekerder en minder bang. Een kind met een weerbare uitstraling wordt bovendien minder snel lastig gevallen.”

Hoe is de transfer naar huis en de dagelijkse situatie gemaakt?
“Met ouders heeft een intakegesprek plaatsgevonden en zijn er twee tussentijdse telefonische gesprekken gevoerd. Ook zijn alle ouders uitgenodigd voor de eindpresentatie. Daarnaast hebben ouders hulpbladen mee naar huis gekregen. Op deze hulpbladen staat beschreven wat kinderen geleerd hebben op school en zijn er oefeningen beschreven om thuis aandacht aan te besteden.
De gesprekken met de ouders werden als erg prettig ervaren omdat meteen op maat advies gegeven kon worden op situaties die het kind had meegemaakt.”

Waar is nog winst te halen?
“Het belangrijkste is dat de school het geleerde continu terugpakt bij de kinderen, als er iets gebeurt op het schoolplein, als er gepest wordt in de klas. Het mag niet stoppen bij deze training. Kinderen weten nu veel, maar het blijft belangrijk te blijven oefenen om de kennis ook toe te passen in de schoolse en vrijetijdssituatie. Een mooie aanvulling zou zijn als alle leerkrachten op het WIsH-programma getraind worden. Nu is het zo dat de groepsleerkracht die de introductielessen verzorgt, betrokken is maar de andere groepsleerkracht voor de klas niet of nauwelijks. Wanneer er in de klas iets gebeurt of op het schoolplein moet ook deze leerkracht kunnen terugpakken op het WIsH-programma.”


Foto: Miranda Goossens is consulent bij MEE en externe WIsH-trainer

Fotograaf: Ben Nienhuis


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top