Smalle banner

Blog: Even voorstellen…

Even voorstellen. Mijn naam is Rieke Beekwilder en sinds maart 2013 geef ik de 'Ik Puber' training aan kinderen die lid zijn van Stichting Bijzonder Gewoon. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als psycholoog binnen de kinder- en jeugdgezondheidszorg.

 

Het idee om te starten met deze training is niet zomaar ontstaan. Een korte uiteenzetting van wat eraan vooraf ging. Binnen Bijzonder Gewoon wordt veel aandacht besteed aan het belang van het kind en de kennis die ouders van de kinderen hierover hebben. Niet vreemd dat daarom ook al langer de vraag speelde naar 'hoe worden onze kinderen voorgelicht op het gebied van puberteit en seksualiteit? Waarom is het voor onze kinderen niet zo vanzelfsprekend dat ze voldoende voorlichting op school en vanuit hun omgeving krijgen?' Terechte vragen die, onder andere gezien het nieuws over misbruik binnen instellingen, zeer actueel zijn. Binnen de stichting willen de ouders hun kinderen graag zo veel mogelijk bieden wat voor andere kinderen zo normaal is. Dit maakt dat ze mij benaderden voor het geven van gepaste voorlichting. Samen met de ouders in het bestuur, en in het bijzonder Arine den Hartog (voorzitter), zijn we gaan kijken naar een geschikte training.

Na een aantal keer geconcludeerd te hebben dat er nog niet zo veel te vinden is specifiek voor de doelgroep kinderen met een verstandelijke beperking, zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij de 'Ik Puber' training die ontwikkeld is door Yulius. Deze training is in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen met autisme, maar de duidelijke methode en lay-out sprak ons aan om verder mee te kunnen.

Middels een subsidie van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft Bijzonder Gewoon mij de gelegenheid kunnen geven om de cursus te gaan volgen en uiteindelijk de training te gaan geven. We konden een goede pilot opzetten voor het geven van deze training op maat.

De pilotcursus is inmiddels een feit en de reacties van zowel ouders als kinderen zijn positief! In het begin vinden de kinderen het wat spannend om te komen vanwege de onderwerpen. Tijdens de lessen merk ik dat ze vrij open zijn en het ook leuk vinden om er dingen over te leren. Ze zijn nieuwsgierig en stellen veel vragen over wat er dan precies lichamelijk verandert en hoe dingen werken en heten. Ook vragen over wat verliefdheid is en hoe je dat voelt en dergelijke spelen een grote rol. Bij ouders speelt ook de vraag naar het leren aangeven van grenzen. De cursus zorgt ervoor dat thema's bespreekbaar worden en dat onderwerpen niet meer nieuw zijn voor de kinderen. Ook de kennis over wat de puberteit inhoudt neemt toe.

Natuurlijk krijgen we ook meer duidelijkheid over verbeterpunten. Belangrijke aspecten hierin zijn het verminderen van de teksten in de cursusmap en dit vervangen door zo veel mogelijk beeldmateriaal en stapsgewijze, eenduidige uitleg. Omdat de training 1-op-1 wordt aangeboden kunnen deze aanpassingen op maat gemaakt worden. Bij Yulius zijn ze momenteel bezig met de mogelijkheid tot het doorontwikkelen van de training speciaal voor de LVG doelgroep! Hierbij ben ik betrokken door het delen van mijn ervaringen op regelmatige basis.

Vanwege het waarborgen van de continuïteit van het trainingsaanbod is ook Judith Engelen (psycholoog) begonnen met het geven van trainingen. Wij hebben samen veel zin in het geven en verder ontwikkelen van de training op maat!


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top