Smalle banner

Blog: Optimaal geluk / Samen bouwen

Wat is de taak van een ouder? Stel mij die vraag en ik heb het antwoord klaar: je kind zó grootbrengen dat hij leert zelfstandig te functioneren op sociaal en emotioneel gebied.

En het liefste zo, dat het kind in staat is een tegenslag te incasseren. Ook wil je dat je kind gaat doen wat hij wil en financieel onafhankelijk wordt.

Heb je een kind met een verstandelijke beperking, dan is het antwoord anders. Want wat is dan je taak als ouder? Als je de wetenschap hebt dat je kind nooit zelfstandig zal functioneren? Ik ben een rasoptimist en zeg dus: optimaliseren. Haal alles eruit wat erin zit binnen de mogelijkheden en in zijn tempo. We gaan toch al een lange zorgtaak tegemoet, dus tijd is van minder belang. Ik ben het eens met de veel gehoorde opmerking: ‘als ze maar gelukkig zijn’.

Wat betekent gelukkig zijn voor u? Als ik terugdenk aan wanneer ik me gelukkig voelde, dan was dat vaker samen dan alleen. En daar zit voor mij nu net de crux. Kinderen met een verstandelijke beperking zijn heel vaak alleen of naast elkaar alleen. Mijn zoon gelooft nog in Sinterklaas maar is al wel in de puberteit. Vrienden op Facebook zijn geen echte vrienden ook al noem je ze zo. Dat betekent niet dat je met ze afspreekt, al doe je dat met je eigen vrienden wel. Seksualiteit, intimiteit en vriendschap hebben veel nuances. Soms is het een lastige opgave hiermee om te gaan.

Dat het lastig is geldt gelukkig niet alleen voor mij. Het is voor heel veel ouders en organisaties lastig, dat is mij wel duidelijk geworden tijdens het werkgroepoverleg. Eigenlijk staan we net als onze kinderen soms alleen, naast elkaar. Er is veel in beweging en dat is mooi om te zien. Laten we ook uit onszelf halen wat erin zit. Laten we ons verbinden en samen bouwen aan het Veilige Huis. Ook daarvoor is deze website bedoeld. Om ons te verbinden en ons zichtbaar te maken. Zo optimaliseren we niet alleen de zorg, maar ook het geluk.


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top