Smalle banner

Het liefst gisteren geleverd hebben...

Ze willen ‘het totaalpakket’ het liefst gisteren geleverd hebben. Hoe werkt dat nu eigenlijk? Een ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking? Het Veilige Huis ging op de koffie bij Dilys Derksen en Aart Mateboer om meer te weten te komen over hun landelijke website: Vrienden voor het Leven.

"De ontmoetingssite moet veilig zijn maar ook wars van betutteling"

De cliënten van Dilys, zij werkt als consulent bij MEE, zochten geregeld naar contact op de reguliere datingsites. Dat leverde vooral veel teleurstellingen op. Dat moet toch anders kunnen, was de stellige overtuiging van Dilys. Ondanks de twijfels van haar omgeving ging ze, samen met Aart, in haar vrije tijd aan de slag. De website bestaat nu 1 jaar en heeft 350 leden.

Aart is werkzaam in de muziekwereld en had in eerste instantie niet zoveel met de doelgroep. Maar dat is ondertussen veranderd. "Ik begrijp ze nu aardig goed", zegt Aart. "Dilys en ik hebben een goede taakverdeling en vullen elkaar mooi aan. We verschillen niet van mening op de belangrijkste punten. De ontmoetingssite moet veilig zijn maar ook wars van betutteling." Binnen dat kader zijn ze aan de slag gegaan om vorm te geven aan wat vooral wél mogelijk is.

Veiligheid boven alles
Veiligheid voor de leden is enorm belangrijk. Maar hoe screen je of mensen echt een verstandelijke beperking hebben? Dilys: "Aanmelden is alleen mogelijk met een persoonlijk begeleider.Of als iemand geen begeleider heeft, moet aangetoond worden dat diegene een verstandelijke beperking heeft. Na aanmelding ontvangt de begeleider een bevestigingsmail op zijn werkadres. Na goedkeuring en betaling kan de zoektocht beginnen."

Helpen liefde te begrijpen
"Leden starten met torenhoge verwachtingen. Ze hebben het liefst een vaste relatie en hebben veel wensen als het gaat om uiterlijke kenmerken van hun toekomstige partner. Televisie vormt het beeld; hartstochtelijke liefde en snelle seks. Dat de werkelijkheid anders is, is soms lastig te begrijpen voor ze. En ook: hoe ga je om met een afwijzing, met uitnodigingen waar je niet op in wilt gaan of als er geen reactie volgt op jouw verzoek?
Een ander punt is de beperkte kennis over seks, vriendschap en liefde. De omgeving is de enige informatiebron. Ouders, de school en de hulpverlening wijzen naar elkaar, terwijl herhalen juist zo belangrijk is." Kunnen ouders zelf ook iets doen? Dilys adviseert: "vertel je kind over relaties, seksualiteit en vriendschap. Probeer bij je kind een beeld te vormen dat dicht ligt bij de werkelijkheid. Het is prima om samen naar GTST te kijken maar geef je kind dan ook mee dat wat ze daar zien, niet gebeurt in het echte leven. Een algemeen advies geven blijft natuurlijk lastig, er is zoveel niveauverschil."

Iedereen: Vrienden voor het Leven
Dilys regelde maar liefst 63 veilige ontmoetingsplekken door het hele land en bij het tonen van de ledenpas geeft een bekende lunchroom korting. "Hoe het contact verder verloopt, valt buiten ons zichtveld", gaat Dilys verder. "Maar als de leden of de begeleiders ons nodig hebben dan is er altijd contact mogelijk via email of telefoon." "En natuurlijk monitoren wij de chats en reacties op de website wanneer er een 'ongewenst gedrag melding' binnengekomen is. Wij zitten heel wat uurtjes achter de computer en telefoon", vult Aart aan. De website krijgt veel steun uit alle gelederen van de samenleving. Topsporters, Bekende Nederlanders en schrijvers. Zij geven nieuwe leden vaak net een duwtje in de rug om zich aan te melden. Dat is onze droom; dat alle mensen met een verstandelijke beperking van 18 tot 80 jaar zich aanmelden bij Vrienden voor het Leven. Er zullen dan nog veel meer ontmoetingen plaatsvinden, dat zou toch prachtig zijn?"

Leestip van Aart:
Bert Wagendorp (lid van comité van aanbeveling van de website Vrienden voor het Leven), is onder meer bekend van de columns van de Volkskrant en heeft het boek 'Ventoux' geschreven. Een prachtig verhaal over vriendschap. Sluit naadloos aan bij het thema vrienden voor het leven. Het boek wordt verfilmd en Kasper van Kooten (ook lid van het comité) gaat in de film spelen.

Titel: Ventoux
Auteur: Bert Wagendorp
Prijs: 19,95

Inhoud: Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes teniet doen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Waarom gaan ze terug?


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top