Smalle banner

Op de koffie bij ... Judith Kreijne

Judith Kreijne“Over seksualiteit kun je niet open genoeg zijn”

Op dinsdagavond 17 november 2015 is Judith Kreijne gastspreker op de thema-avond van Het Veilige Huis in Rosmalen. Judith is pedagoog-seksuoloog en eigenaresse van Edusex (www.edusex.nl), een webwinkel voor voorlichtingsmaterialen en ondersteunende producten rondom seksualiteit. Ze is gespecialiseerd in seksualiteit bij mensen met een beperking en ondersteunt hen op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit. Als het aan Judith ligt, kun je niet open genoeg zijn over seksualiteit. Maar dat betekent niet dat je alles maar moet vertellen. Over hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken, hoe je dat kunt afstemmen op het niveau van de cliënt en hoe je bepaalt welke informatie wel en welke informatie niet geschikt is, vertelt zij uitgebreid tijdens de thema-avond. In deze editie van ‘Op de koffie bij…’ alvast een tipje van de sluier.

Judith Kreijne is getrouwd, moeder van twee kinderen en sinds 1999 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ik begon op 16-jarige leeftijd als stagiaire en heb door de jaren heen op verschillende plekken en met verschillende doelgroepen gewerkt, variërend van mensen met een licht verstandelijke tot ernstig meervoudige beperkingen.”

Seksualiteit is eerste levensbehoefte, het speelt bij iedereen
“Waar en met wie je ook werkt, seksualiteit speelt altijd. Het is een eerste levensbehoefte. Wel kwam ik er vrij snel achter dat relaties, intimiteit en seksualiteit geen zaken zijn waar veel en graag over gesproken wordt binnen de zorg. Vragen erover worden vermeden, er wordt weinig uitgelegd en soms zelfs lacherig over gedaan. Waarom? Waarschijnlijk omdat seks en seksualiteit voelt als ‘privé’; daar heb je het niet zomaar met elkaar over. Dat komt wel heel dichtbij. Daarnaast denk ik veel begeleiders bang zijn dat ze door voor te lichten cliënten op bepaalde ideeën brengen. Gelukkig zie ik de laatste jaren wel verandering in de zorg. Er is meer aandacht en erkenning voor de seksuele gevoelens van cliënten, maar het blijft een heikel punt. En dat is jammer, want juist erover praten is de beste preventie tegen ongewenste of onprettige ervaringen voor de cliënt.”

Persoonlijke missie: seksualiteit bespreekbaar maken
“Hierom is het op een gegeven moment mijn missie geworden om seksualiteit bespreekbaar te maken. In mijn praktijk begeleid en ondersteun ik mensen met een beperking op gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit. Individueel of in groepsverband in cursusvorm. Het kan gaan over diverse thema’s, denk aan: weerbaarheid, seksuele voorlichting, bijzonder seksueel gedrag en seksuele problemen. Edusex - een webwinkel voor voorlichtingsmaterialen en ondersteunende producten rondom seksualiteit – heb ik opgericht vanuit een grote behoefte naar anatomisch correct, tastbaar voorlichtingsmateriaal. Veel voorlichters moesten terugvallen op seksshops of online sekssites, iets wat niet iedereen even prettig vond en vaak was het resultaat dan nog steeds zeer teleurstellend. Op het plaatje zag het er geweldig uit (lees bewerkt) maar eenmaal thuisgestuurd een teleurstelling en niet geschikt voor de specifieke behoefte.”

Voorlichting afstemmen op het niveau van de cliënt
“Op een goede manier praten over seksualiteit vergt wel wat kennis en ervaring. Wat vertel ik wel en wat vertel ik niet?, is voor veel mensen een lastige overweging. Een kind van 12 jaar met een gewoon ontwikkelingsniveau kun je wat mij betreft best alles vertellen. Vertel over wat seks is en hoe het werkt, tot in het detail waar je je prettig bij voelt. Zij krijgen daar toch mee te maken; het is relevant. Bij sommige mensen met een beperking kun je je afvragen of seks met een ander informatie is waar ze iets mee kunnen, want gaat dat ooit gebeuren? Soms kun je er dan beter voor kiezen om de voorlichting te focussen op bijvoorbeeld seks met jezelf.”

“Wat ik mensen daarnaast altijd aanraad is om de voorlichting af te stemmen op het emotionele ontwikkelingsniveau van een cliënt en niet op het cognitieve niveau. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een 18-jarige man die onder hokjes gluurt, helpt het bij het gesprek dat je daarover met hem aangaat om rekening te houden met zijn emotionele ontwikkelingsleeftijd. Stel dat hij de ontwikkelingsleeftijd van een peuter heeft dan is hij waarschijnlijk ‘gewoon’ nieuwsgierig naar het vrouwelijk lichaam. Dan kun je het met hem beter hebben over hoe een vrouw eruitziet in plaats van hem alleen maar aan te spreken op zijn ongewenste gedrag.”

The Undateables bracht veel teweeg
Naast haar werk voor Edusex was Judith ook te zien als matchmaker in het BNN-programma The Undateables waarin mensen met een beperking op zoek gaan naar de liefde. “Dat programma heeft veel teweeggebracht. Ik vind het een integer programma dat laat zien dat ook mensen met een beperking behoefte hebben aan liefde en intimiteit maar dat dat niet altijd vanzelfsprekend is. Daarnaast zet het programma aan tot gesprekken tussen cliënt en begeleider. Want veel van de ervaringen die te zien zijn in het programma zijn herkenbaar voor cliënten. Ook zien ze dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun gedachten, onzekerheden en gevoelens.”

“Zelf heb ik ook veel geleerd van deelname aan het programma. Vooral dat ik cliënten soms nog meer moet loslaten. Even een stapje achteruit moet doen om te zien wat er gebeurt. En zelfs als het mis dreigt te gaan niet meteen ingrijpen. Laat ze het maar ervaren. Laat maar zien wat er gebeurt. En het mooie is dan dat het meestal gewoon goed komt.”

Kijk voor meer informatie over de lezing van Judith en hoe je je kunt aanmelden in onze agenda.

 


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top