Smalle banner

Op de koffie bij ... Petra Tiemessen, deel 1

Petra Tiemessen“Aandacht voor preventie van misbruik is minstens zo belangrijk als omgaan met de gevolgen”

“Seksuele voorlichting aan kinderen met een beperking is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt; bij ouders, in het onderwijs, op de opleidingen en in de zorg. Door het landelijke onderzoek ‘Beperkt weerbaar’ zijn er aanbevelingen geschreven voor het werkveld. Helaas staat het bespreekbaar maken van dit onderwerp nog steeds in de kinderschoenen. De preventieve kant in de vorm van voorlichting, vorming, wensen, grenzen, weerbaarheid, heeft veel aandacht nodig. Ouders zijn hierin erg belangrijk maar de scholen moeten er ook iets mee.”

“1 op de 5 kinderen met een beperking heeft een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Aan het woord is Petra Tiemessen. Ze werkt bij Polikliniek Seksuologie van De La Salle. Daarnaast heeft ze een praktijk voor psycho- seksuologische hulpverlening. Petra studeerde orthopedagogiek en psychologie en is geregistreerd als GZ-psycholoog, seksuoloog en EMDR-therapeut. Ze werkt als behandelaar en (trauma)therapeut met kinderen, volwassenen, ouderen en (echt)paren. Daarnaast heeft ze ervaring in de jeugdzorg, binnen de GGZ, in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en het onderwijs.


“De (gezonde) psychoseksuele ontwikkeling krijgt nog nauwelijks aandacht en dat geldt niet alleen voor het speciaal onderwijs. Op de MBO en HBO-opleidingen voor mensen die de zorg of het onderwijs in willen, is het vaak niet beter geregeld. Vaak is er dan vooral aandacht voor als het niet goed is gegaan en dat zijn maar een paar uurtjes in de hele opleiding. De hulpverleners van de toekomst worden in de praktijk geconfronteerd met alle aspecten van seksualiteit. Ze worden er nauwelijks op voorbereid en dat terwijl zij zelf nog in hun eigen seksuele ontwikkeling zitten. Er is vaak wel een protocol voor als er iets mis gaat en dat is heel goed. Maar het is minstens zo belangrijk aandacht te besteden aan het voorkomen van misbruik. Er is aandacht voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling en mijns inziens nog veel te weinig voor een gezonde seksuele ontwikkeling.”


Steeds meer informatie beschikbaar

“Gelukkig zijn er steeds meer goede voorlichtingsboeken, methoden en op internet verschijnt er meer en meer over”, gaat Petra verder. “Zoals pas geleden de app ‘lief en lijf’ voor jongeren met een beperking en de ontwikkeling van www.Sense.nl binnen de GGD. Het grootste probleem is echter nog steeds de handelingsverlegenheid om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken.”


5 tips om te zien/lezen

1. Ouders, praat met je kinderen over wat wel mag maar zeker ook wat niet hoort en kan. Maak gebruik van de mooie voorlichtingsboeken die er zijn, zie www.RNG.nl.
2. Op basisscholen adviseer ik voor elk leerjaar de klapper van Sanderijn van der Doef ‘Relaties en seksualiteit’ en mee te doen aan de Week van de lentekriebels.
3. www.Oudersonline.nl is een goede website met tips en tools voor ouders. Denk aan omgaan met internet, seksting en hoe je je kind daarin kan ondersteunen.
4. Twee studenten van de opleiding pedagogiek hebben een werkboekje gemaakt met de do en don’t van de loverboy-problematiek: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Dit boekje is te leen in de bibliotheek van Het Veilige Huis.

5. De film op Youtube ‘de Mooiste chick van het web’ is een voorlichtingsfilm waar een meisje slachtoffer wordt van een loverboy via sociale media. Te zien is hoe makkelijk je contact kan maken en hoe kwetsbaar jongeren kunnen zijn. Er is een grooming proces met daarin verschillende fases waarin dat meisje steeds meer afhankelijk wordt. Het is de kunst als ouder om in contact te blijven met je kind en te praten over wat een goed en fout vriendje is en ze de risico’s te vertellen.

*********************************

De redactie vroeg voor het interview met Petra de lezers van Het Veilige Huis om vragen in te sturen. Via Twitter en Facebook kwamen veel vragen binnen. De 5 meest interessante vragen beantwoordt Petra in deel 2 van dit interview dat binnenkort verschijnt. Houd de site en Facebook en Twitter dus in de gaten.

 

 


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top