Smalle banner

Op de koffie bij ... Marjolein Koch

Pasfoto Marjolein KockOp de koffie bij Marjolein Koch

Marjolein Kock is werkzaam bij Kompaan en de Bocht. Na een korte loopbaan als kapster heeft ze een carrièreswitch gemaakt. Marjolein vond het persoonlijke contact met haar klanten leuker dan het zorgen dat ze met een mooie coupe de deur uitgingen. Dus ging ze de opleiding sociale studies doen. Tijdens haar opleiding is ze bij Kompaan en de Bocht gaan werken bij de afdeling Vorming en training, het interne trainingscentrum voor cliënten. In 2014 is ze afgestudeerd aan Fontys Hogescholen.

Het onderwerp van haar afstudeeronderzoek: sexting. Naar aanleiding van haar onderzoek en haar werk bij Kompaan en de Bocht is ze in de regio Tilburg betrokken bij campagne ‘Sexting, onuitwisbaar!’ om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van social media en sexting en om bewustwording te creëren.

Wat is sexting?
Het maken, delen of verspreiden van seksueel getinte foto’s, video’s of berichten via smartphone of andere mobiele apparaten. De jongeren hebben vaak niet door wat de risico’s zijn. In het begin lijkt het leuk maar als de verkering over is weet je niet wat de ander met jou foto gaat doen.

Het delen of verspreiden van deze foto’s of filmpjes is strafbaar. Is de jongere op het beeldmateriaal nog geen 18, dan is er sprake van delen, verspreiden of in het bezit zijn van kinderporno. En dat weten de meeste jongeren niet.

Behalve dat het ontzettend kwetsend is voor het slachtoffer is het ongewild delen dus ook nog eens strafbaar!

Hoe kun je je kind hier op voorbereiden? Moet je je kind hier op voorbereiden?
Ja! Maar ga uit van het positieve. Als ik voorlichting geef in groep 7of 8 is mijn ingang: hun telefoon. Ik vraag wie er een smartphone heeft? Wat doe je er mee? Wat kun je er mee? Daarna ga ik pas in op de gevaren die er zijn.

De meeste voorlichting geven we op het voortgezet onderwijs. We werken veel met filmpjes. Als we een filmpje hebben bekeken vragen we om een eerste reactie. De jongeren zijn dan vaak niet mild in hun opmerkingen. De conclusie die vaak wordt getrokken is: Ze heeft het toch zeker zelf gedaan. Eigen schuld. Moet ze maar niet zo dom doen.

Het kan inderdaad zijn dat de foto vrijwillig is verstuurd. Maar soms worden jongeren onder dwang, chantage of bedreiging gedwongen om een afbeelding of filmpje van zichzelf te maken en te versturen. En dat zie je niet op de foto of het filmpje.

Tijdens de bijeenkomst maken we ook gebruik van het verhaal van ervaringsdeskundigen. Dat zijn jongeren die het slachtoffer zijn geworden van het verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal. Bij sommige jongeren is de impact zelfs zo groot geweest dat ze op het punt hebben gestaan om zelfmoord te plegen. Heel heftig! Deze ervaringsdeskundigen zijn niet zelf aanwezig. Dat ligt te gevoelig. We maken gebruik van video-opnames. Deze waargebeurde verhalen maken wel indruk en zetten het bewustwordingsproces bij jongeren op gang.

Wat kun je als ouders doen?
Je kunt als ouder zijnde een heleboel doen. Je kind leert niet vanzelf hoe hij/zij zich veilig kan gedragen online. Mediaopvoeding is daarbij heel belangrijk.

 • Als je kind een mobiel krijgt, een tablet en gebruik gaat maken van social media, doe dit dan in eerste instantie samen. Maak een account aan. Stel de privacy instellingen in. Leg in het begin vooral de nadruk op de leuke en positieve kant van social media. Daarna kun je bespreken wat de gevaren zijn. De do’s en don’ts, hoe gedraag je je en wat moet je doen als er dingen gebeuren die niet goed zijn.
 • Hou de online activiteiten (WhatsApp, Facebook, Snapchat, Instagram, games etc) van je kind in de gaten. Het is een kwestie van vertrouwen versus controle. Kinderen weten heel goed hoe ze gegevens moeten verwijderen dus je krijgt waarschijnlijk niet alles te zien. En wat doe je als je iets ziet wat niet in orde is? Als je in gesprek gaat moet je zeggen dat je in hun telefoon hebt gekeken. Bekijk de online activiteit dus vooral samen. Praat er ook eens over met andere ouders. Hoe doen zij dat?
 • Google de naam van je kind, tussen aanhalingstekens. Je krijgt dan te zien wat er van je kind op internet staat, tekst en afbeeldingen. (“Voornaam Achternaam”). Ga hierover in gesprek en pas indien gewenst privacy instellingen aan.
 • Bekijk vrienden op Facebook en Instagram. Als het voor jou onbekenden zijn en ze geen gemeenschappelijke vrienden hebben kan dat een teken zijn om verder te kijken of te zoeken naar die persoon. Het is belangrijk dat je weet met wie je online contact hebt.
 • Bij online activiteit (ook tijdens gamen) kunnen ze te maken krijgen met groomers. Dat zijn volwassenen die zich als een jonger iemand voordoen met het doel om uiteindelijk seksueel contact te hebben met kinderen. Om te testen of iemand echt degene is die hij zegt te zijn kun je een paar dingen doen.
  • Vraag om een webcam gesprek via bijvoorbeeld Skype of Facebook messenger.
  • Google de naam van de persoon.
  • Vraag om een selfie waarop hij een papiertje vasthoudt met zijn naam, en de datum van de dag of een bepaalde pose aanneemt. Als deze selfie niet realtime verstuurd kan worden, is er misschien iets mis.
 • En vooral: zorg dat de online leefwereld van je kind onderdeel is van jullie opvoeding. Praat erover, ben nieuwsgierig en wie weet leer jij nog wat van jouw zoon/dochter.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
 • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top