Smalle banner

Op de koffie bij ... Natascha Pankow

NataschaOp de koffie bij Natascha Pankow

Ik heb de opleiding Social Work, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond bij Avans Hogeschool te ’s-Hertogenbosch. Ik ben werkzaam als woonbegeleider binnen Koninklijke Kentalis en mijn hart ligt bij het bieden van individuele begeleiding en het ontwikkelen – en geven van trainingen. In 2015 ben ik daarom gestart met mijn eigen bedrijf Pankow Training &ZOW.

Wat is de meldcode?
De meldcode is een soort routebeschrijving voor alle professionals die met kindermishandeling en/of andere vormen van huiselijk geweld te maken kunnen hebben. De meldcode helpt professionals om professioneel te handelen bij signalen die kunnen duiden op huiselijk geweld en kindermishandeling
Huiselijk geweld en kindermishandeling is een onderwerp dat iedereen aangaat. Ik zou er voor willen pleiten dat iedereen in actie komt bij (vermoeden) van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Het zwijgen van omstanders is namelijk nog het meest pijnlijk voor de personen die te maken hebben met huiselijk geweld. Deze personen die vaak zelf niet durven te praten, hebben iemand in de omgeving nodig die alert is en in actie komt. Deze verdieping gekoppeld aan eigen ervaring vanuit het verleden voeden mijn ambitie om professionals te ondersteunen bij een ‘niet-pluis-gevoel’.

Wat is het simulatiespel?
Het simulatiespel is een interactief middel op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met dit heftige onderwerp. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met Christel van der Horst en Jeroen Hindriks van deBlikOpeners. Onze samenwerking vulde elkaar mooi aan want zij zijn gespecialiseerd op het gebied van Relaties, Intimiteit en Seksualiteit en Preventie Seksueel Misbruik. De training die we ontwikkeld hebben heet : ‘Gewoon DOEN!’ – gebruik de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
De titel van de training geeft het eigenlijk al duidelijk aan, we gaan praktisch oefenen met de vijf stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Aan de hand van een casus uit eigen praktijk gaan de deelnemers aan de slag. Samen interactief over dit onderwerp zorgt ervoor dat het meer in het team gedragen wordt, de professionals weten welke verantwoordelijkheid ze hebben en dat ze er niet alleen voor staan. Daarnaast is het een instrument om professionals te leren hoe de meldcode werkt, waarin zij hun eigen weerstand ervaren en daar weer verder mee kunnen. Eigenlijk zou om die reden iedereen de training/het simulatiespel moeten volgen omdat men daardoor sneller signaleert en handelt en daarmee dus de veiligheid voorop stelt.

Wat is jouw droom?
Uit onderzoek blijkt dat 45 procent1 van de Nederlandse bevolking slachtoffer is (geweest) van huiselijk geweld en dat 120.000 kinderen2 per jaar tussen de 0-17 jaar slachtoffer zijn van kindermishandeling. Mijn grootste wens/droom is natuurlijk om deze cijfers naar nul te brengen maar dat is niet realistisch. Huiselijk geweld zal nooit geheel voorkomen kunnen worden maar kan wel vroegtijdig worden gestopt. Daar ligt dan ook mijn realistische wens dat iedereen zich inzet om in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling. De professionals binnen zorg, onderwijs en welzijn zijn verantwoordelijk voor de aanpak hiervan en behoren te handelen volgens de meldcode.
1 1997, Van Dijk et al.
2 2011, Alink, v. Ijzerdoorn e.a.. De tweede Nationale Prevalentiestudie Mishandeling van Kinderen en Jeugdigen (NPM-2010).

Tips voor de lezers?
Je gevoel geeft vaak aan dat er iets ‘niet-pluis’ is, volg dit gevoel en praat erover met bijvoorbeeld je collega’s en Veilig Thuis. Er is maar één iemand nodig om de cirkel van het geweld te doorbreken en wanneer jij dat ‘niet-pluis-gevoel’ hebt, kun jij die ene persoon zijn.

LievelingLeestips van Natascha
Kim van Kooten Lieveling is een mooie roman die goed weergeeft hoe kindermishandeling/seksueel geweld werkt.
Site van Academie voor praten met kinderen geeft kinderen een stem bij kindermishandeling.
Site van Veilig Thuis
Site voor professionals

 


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top