Smalle banner

Op de koffie bij... Mona van der Sloot

Mona3

Mona's droom: seksualiteit voor iedereen

Nieuw: Cello-bibliotheek met gratis voorlichtingsmateriaal
Mona van der Sloot werkt bij Cello en is lid van de werkgroep Het Veilige Huis. Ze wil seksualiteit voor iedereen mogelijk maken. Die wens heeft ze bij haar werkgever vorm weten te geven. Cello biedt sinds kort aan de bezoekers van Het Veilige Huis een gratis bibliotheek met voorlichtingsmateriaal op het gebied van seksualiteit en relaties voor mensen met een beperking. We namen een kijkje in deze bijzondere bibliotheek.

 

Mona van der Sloot: "In de Cello-bibliotheek vind je materiaal – boeken, dvd's, spellen en zelfs attributen – over uiteenlopende onderwerpen. Over de puberteit, zwanger zijn, liefde en vriendschap, voorbehoedsmiddelen, volwassen worden, seks en religie, homoseksualiteit, enzovoorts enzovoorts."

Wie is Mona?
"Ik begon met werken op de Binckhorst toen ik 17 jaar oud was als leerling- en later als Z-verpleegkundige. Na de studie 'Lerarenopleiding Verpleegkunde' heb ik eerst leerlingen en stagiaires begeleid. Daarna ben ik aangesteld op de afdeling cliëntenscholing waar ik nu zo'n 5 jaar cliënten en begeleiders ondersteun op het gebied van relaties en seksualiteit. Zeker in het begin was dat psychisch zwaar. Vaak dacht ik: 'Dit is het ergste verhaal dat ik ooit heb gehoord' – bijvoorbeeld van cliënten die misbruikt waren – maar inmiddels heb ik geleerd dat het altijd weer erger kan én dat ieder verhaal je toch weer aangrijpt. Het is belangrijk om als hulpverlener daar goed mee om te kunnen gaan. Nu ik ouder ben lukt mij dat beter. Door te kijken naar wat binnen mijn mogelijkheden en verantwoordelijkheid ligt kan ik het makkelijker 'parkeren'."

Waar loop je tegenaan in je werk?
"De zorg rond een cliënt is altijd in de driehoek", gaat ze verder. "Alles gaat in overleg met de ouders, persoonlijke begeleiders en cliënt. Voor mezelf wil ik duidelijk hebben welke problemen er spelen en waar ik, vanuit mijn functie, een positieve rol in kan vervullen. Ik heb een didactische achtergrond en probeer aansluiting te vinden bij de vraag en niveau van de cliënt. Het gesprek beginnen, is vaak het lastigste. Zelf praat ik makkelijk over seks en relaties maar je merkt toch vaak een gevoel van schaamte. Ik heb gemerkt dat starten met een foto of iets tastbaars een gesprek snel kan openen. En, als ze éénmaal over de gêne heen zijn, dan ontstaat er een open gesprek. Ik ben ook echt overtuigd dat seks voor iedereen mogelijk is, zolang er maar open over gesproken wordt."

Waaruit bestaat de bibliotheek?
"Je kan het materiaal grofweg indelen in drie categorieën: materiaal voor ouders/begeleiders, materiaal voor cliënten en visueel materiaal. Er is materiaal – boeken, dvd's, spellen en zelfs attributen – over uiteenlopende onderwerpen. Over de puberteit, zwanger zijn, liefde en vriendschap, voorbehoedsmiddelen, volwassen worden, seks en religie, homoseksualiteit, enzovoorts enzovoorts. In de boekenkast staat een uitgebreid overzicht van het aanbod."

Hoe werkt het?
"Uitlenen is gratis maar kan alleen op afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dat is ook het fijnste want dan kan ik ook even met je meedenken en eventueel advies geven. Je mag het materiaal maximaal 2 weken gratis lenen. Voor deze dienst vragen we wel iets terug; een ingevuld evaluatieformulier. De recensies plaatsen we op de website. Zo deel je jouw ervaring weer met de bezoekers van Het Veilige huis."

Er wordt nog volop aan de Cello-bibiliotheek gebouwd, maar nu al staat er veel van het aanbod online in onze boekenkast. Heb jij zelf een boek / materiaal geschreven passend bij het onderwerp en wil je het met ons delen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top