Smalle banner

Praten over seks

praten-over-seksTitel: Praten over seks

Instrument: Literatuur voor begeleiders en een werkboek voor de client

Auteurs: Paulien van Doorn & Anja Janssen

Verkrijgbaar: Te leen via bibliotheek Cello/ te koop bij bol.com €30,00

Inhoud: Seksualiteit en intimiteit zijn bespreekbare onderwerpen geworden voor mensen met een verstandelijke beperking. Hun seksuele behoeftes worden onderkend.

In de praktijk blijkt dat het praten over seks met mensen met een verstandelijke beperking voor veel cliëntbegeleiders en ouders niet vanzelfsprekend is. Welke woorden gebruik je, welke onderwerpen bespreek je, in welke volgorde doe je dat,...? Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak een achterstand in kennis, ze weten niet hoe ze seksualiteit moeten waarderen en in de praktijk kunnen vormgeven. Praten over seks bestaat uit een Begeleiderboek en een Werkmap voor cliënten, met inbegrip van een Sekswoordenboek, tekeningen en stickers. Het centrale onderwerp is seksualiteit in de breedste zin van het woord. Van lichaamsbesef tot geslachtsgemeenschap. Met deze methode kan maatwerk aan mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking worden geleverd, omdat hun beleving en ervaring een vertrekpunt is. De methode biedt een logisch aanbod van thema's met een basisgedeelte en een facultatief gedeelte. Het materiaal geeft op een aansprekende manier, en in begrijpelijke taal, uitleg over de verschillende onderwerpen in relatie tot seksualiteit. Het Begeleiderboek bevat per thema een heldere instructie. De werkmap bevat per thema werkbladen om het verder uit te diepen. De bijgeleverde tekeningen en stickers dragen bij tot het zo veel mogelijk visualiseren van de onderwerpen. De methode is geschreven voor cliëntbegeleiders, omdat hiermee seksualiteit een normaal onderdeel kan worden van de ondersteuning en begeleiding. Het doel van de methode is om de cliënt zich bewust te laten worden van eigen wensen, interesse en mogelijkheden om informatie, waarden en noren, grenzen en regels op maat aangereikt te krijgen. Zo kan een positief zelfbeeld worden ontwikkeld en een positieve houding tegenover seksualiteit.

Recensie: De methode bestaat uit een begeleidersboek en een werkmap voor de cliënten. In een eerste deel van dit begeleidersboek wordt een 'seksueel zelfportret' gemaakt, dat achteraan nog eens wordt herhaald, en krijg je basisinformatie over seksualiteit. Cliënten die wat meer ondersteuning nodig hebben, kunnen daarna kiezen uit de thema's van deel twee: 'De puberteit', 'Seks met jezelf' en 'Seks met een ander'. Bij elk thema worden enkele werkvormen meegegeven, met bijbehorende werkbladen voor de cliënten. Op die manier stelt de cliënt zijn persoonlijke A4-map samen, waarin de informatie wordt aangevuld met foto's, pictogrammen en bijgeleverde stickers. De auteurs schrijven vanuit hun eigen praktijkervaring en opteerden voor meerdere mogelijke werkvormen. Dat alles wordt voldoende theoretisch omkaderd. Achteraan volgen een sekswoordenboek, tips voor verdere lectuur en een bibliografie.


SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top