Smalle banner

Seksuele voorlichting

seksule-voorlichtingTitel: Seksuele voorlichting aan mensen met een verstandelijke handicap

Instrument: Literatuur voor begeleiders

Auteurs: Erik Bosch en Ellen Suykerbuyk

Verkrijgbaar: Te leen via bibliotheek Cello

Inhoud: In dit boek wordt op een praktische, herkenbare en methodische wijze aangegeven hoe seksuele voorlichting gegeven kan worden aan mensen met een verstandelijke beperking. Met behulp van de methodiek van de hermeneutische cirkel wordt stilgestaan bij het verhaal van die ene, unieke mens, of die nu een lichte, een matige, een ernstige of een diepe verstandelijke beperking heeft.

Aan bod komen het belang van kennis van de lichamelijke, verstandelijke, sociale en vooral de emotionele ontwikkeling, alsmede de opvoedings- en ontwikkelingsgeschiedenis. Tegenstrijdigheden binnen de persoonlijkheidsstructuur worden uiteengezet. De vier grote, overkoepelende thema's van seksuele voorlichting worden uiteengezet: lichaamsbeeld, normen en waarden, relatievorming en weerbaarheid.

Er wordt ingegaan op kanalisatie van seksuele gevoelens, op masturbatie. Ook wordt aandacht besteed aan de toon binnen seksuele voorlichting en aan seksuele variaties, homoseksualiteit, seksualiteit en autisme, kinderwens, lichaamsbeleving, de grens functie – emotie en aan seksueel misbruik.

Wanneer verwanten en/of ouders – met behulp van de hermeneutische cirkel – het verhaal van die ene mens goed lezen en vervolgens adequate seksuele voorlichting geven, dan blijkt dit vaak een grote verrijking te zijn van de kwaliteit van het bestaan; de cliënt krijgt meer regie over eigen leven.


SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top