Smalle banner

De Hermeneutische Cirkel

hermeneutische-cirkelInstrument: De Hermeneutische Cirkel

De Hermeneutische Cirkel is een hulpmiddel om een inschatting te maken hoe de emotionele draagkracht, het verstandelijke niveau, de sociale ontwikkeling, de vaardigheden, de achtergrond en eventuele opmerkelijke gebeurtenissen zich verhouden in het leven van iemand met een verstandelijke beperking. Door gebruik te maken van de methodiek van de hermeneutische cirkel kun je de mens in zijn totaal leren zien en daardoor beter leren begrijpen.

Lees meer...

Totale communicatie: lichaam en seksualiteit

totale-communicatieTitel: Totale communicatie: lichaam en seksualiteit

Instrument: Doos met foto's en pictogrammen die betrekking hebben op seksualiteit.

Auteurs: S. Voortman, F. Reitsma, E. Oskam, H. Jansen

Verkrijgbaar: Bibliotheek Cello

Inhoud: Ondersteuning bij communiceren over lichaam en seksualiteit met mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben een omgeving nodig die naast gesproken taal bewust andere communicatievormen als foto's, pictogrammen, tekeningen en gedrag inzet.

Lees meer...

Van top tot teen

van-top-tot-teenTitel: Van top tot teen

Instrument: Een doos vol platen over seksuele voorlichting, computergeanimeerd.

Auteur: Bosch en Suykerbuijk

Verkrijgbaar: Bibliotheek Cello

Inhoud: Van Top tot Teen is een uitgebreide voorlichtingsmap voor ondersteuners en verwanten van mensen met een matige of lichte verstandelijke beperking. Deze map bevat concreet materiaal waarmee ondersteuners adequaat seksuele voorlichting kunnen geven. Voorlichting afgestemd op die ene, specifieke mens met zijn specifieke hulpvragen. Of op die kleine groep mannen of vrouwen die we via allerlei thema's meer regie over hun eigen leven willen geven.

Lees meer...

IPuber

ipuberTitel: IPuber

Instrument: Educatief spel rond imago, weerbaarheid, lichaam, seksualiteit en communicatie. Iedere deelnemer heeft zijn eigen spelbord in de vorm van een smartphone. Het doel is om verschillende apps te verdienen voor je smartphone.

Verkrijgbaar: Bibliotheek Cello

Inhoud: Een educatief spel rond imago, weerbaarheid, lichaam, seksualiteit en communicatie.

Met IPuber maken pubers door speelse opdrachten kennis met 5 kernthema's binnen puberteit. Ze ontwikkelen op een veilige en leuke manier kennis en vaardigheden en attitudes. De spelers gaan in groep op pad met een kartonnen smartphonespelbord en verzamelen zoveel mogelijk kartonnen applicaties door opdrachten te volbrengen. Met de applicaties pimpen ze hun smartphone en proberen ze het spel te winnen.

Lees meer...

Oké?! Spel grensoverschrijdend gedrag

okeTitel: Oké?! Spel over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Instrument: Bordspel over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het spel maakt gebruik van dezelfde afbeeldingen als het vlaggensysteem.

Verkrijgbaar: Bibliotheek Cello

Inhoud: Een spel voor jongeren van 12 tot 16 jaar over het thema seks, grenzen en weerbaarheid. Het spel is ontwikkeld door Jong & Van Zin, in samenwerking met Sensoa en MOVISIE en is gebaseerd op het Vlaggensysteem (Frans & Franck, 2010).

Lees meer...

Mag ik van jou

mag-ik-van-jouTitel: Mag ik van jou

Instrument: Kwartetspel

Verkrijgbaar: Bibliotheek Cello

Inhoud: Een spel met 29 thema's en 116 speelkaarten. Ook zeer geschikt om het gesprek aan te gaan met de cliënt.

Het kwartetspel zal bestaan uit minimaal 30 sets van 4 speelkaarten rond evenzovele thema's. Door middel van heldere, niet te kinderachtige en humorvolle tekeningen worden thema's als hygiëne, aanraken, zoenen, geslachtziekten, condoomgebruik, cyclus, gevoelens, zijn/haar lichaam, masturberen, weerbaarheid en grenzen aangeboden.

Lees meer...

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top