Smalle banner

Q: Op welk moment moet ik beginnen?

Q: Op welk moment moet ik beginnen met voorlichten?

Seksuele opvoeding begint eigenlijk al vanaf de babyleeftijd. Bij elke levensfase hoort nieuwe informatie over seksualiteit. Wanneer kinderen in de puberteit komen wordt het vaak wat minder vanzelfsprekend wat je wanneer tegen ze vertelt. Het is dan ook voor elk kind verschillend wanneer ze toe zijn aan welke informatie. Een aantal basisregels kunnen hierbij gehanteerd worden:

* Je kunt kinderen eigenlijk nooit te vroeg informeren over dingen. Wanneer kinderen informatie horen waar ze nog niet aan toe zijn zullen ze dit vaak weer vergeten en er niets mee doen.
* Het is van belang een kind voor te lichten over een bepaald onderwerp alvorens hij/ zij ermee te maken krijgt. Omdat je nooit precies weet wanneer dingen plaatsvinden, is het zaak om op tijd te beginnen met voorlichting.
* Ga in op signalen die je van het kind ontvangt. Speelt er een bepaald onderwerp of komen er lichamelijke veranderingen aan, haak daarop in en licht het kind voor, zodat je zeker weet dat hij/ zij de juiste informatie krijgt die je zelf aan het kind wil geven.


SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top